Ved levering av digitalt materiell er det visse krav til måten leveringen skjer på for at dataene skal komme ut riktig på trykk. Her er en liten oversikt over disse kriteriene.

 1. Glemte bilder
  De fleste layout programmer lenker bildene til eksterne filer og de bildene du ser i dokumentet er ofte kun forhåndsvisninger, husk å ta med disse filene.

 2. CMYK og RGB bilder
  I digital trykk kan både CMYK og RGB bilder brukes, men i offset trykk kan kun CMYK bilder brukes.

 3. Oppløsning på bilder
  En av betingelsene for at bilde kvaliteten på et ferdige produkt skal bli bra er oppløsningen. Bilder hentet fra Internett er ofte 72 dpi og skalert for å tilpasse skjermbildet. Disse bildene er ikke gode nok. Det anbefales å levere bilder med en oppløsning på 300 dpi i TIFF, EPS eller JPG format. Bildene bør heller ikke forstørres noe særlig mer enn 120% før de blir uskarpe og hakkete.

 4. Illustrasjoner
  Vektor og objektbasert grafikk som logoer o.l, bør leveres som Illustrator eller Freehand EPS. Disse filene kan forstørres ubegrenset.

 5. Fonter
  Alle ikke standard fonter som skal brukes må legges ved, helst som PostScript-fonter. I enkelte dokumenter, f.eks PDF, er det ikke like nødvendig å legge ved fonter.

 6. Prøvetrykk
  Ta gjerne med en utskrift eller prøvetrykk som viser hvordan trykksaken ser ut. Da kan problemer med tekst klipping og element plassering enklere oppdages. Ta gjerne en svart/hvitt utskrift.

 7. Utfallende elemeter
  Dokumenter som har utfallende elementer må ha disse minst 3 mm utenfor kanten av nettoformatet for å unngå glipper ved skjæringen. Merk at dokumenter der det er rygg/brett skal elementene ligge eksakt mot kanten.

 8. Microsoft produkter
  Det finnes ikke programmer fra Microsoft som er tilpasset profesjonell firefargeproduksjon. Dokumenter som er laget i Office-pakken er tilpasset vanlig farge utskrift. Det er likevel mulig å trykke Microsoft dokumenter på en tilfredstillende måte.

 9. Dokument type
  Det anbefales å levere dokumenene i PDF format. Erfaringmessig er det minst problemer med dokumenter levert som PDF. Bruk gjerne Adobe Acrobat Professional eller Acrobat Distiller for å lagre dokumentet som PDF (velg "lagre for utkjøring"). Laste ned en 30-dagers prøve versjon her. Andre aksepterte formater er TIFF og EPS.